Inredningsprojekt

 

Jag studerar dekor- och reklamutbildningen på Medborgarskolan och tidigare i vår fick vi ett större inredningsprojekt att arbeta med. Vi fick en potentiell kund som vi skulle hjälpa att hitta olika lösningar för i sin lägenhet. Sammanställningen gjorde jag till en bok och här kommer jag visa de olika delarna:

 

Kundpresentation:

Min potentiella kund är en tjej som heter Ida. Hon är 19 år och studerar till flygvärdinna. På fritiden gillar hon att plocka svamp och läser gärna romantisk skönlitteratur i sin rosa favoritfotölj. Hon gillar att umgås med sina vänner och att måla tavlor och virka.

Här har jag gjort en moodboard (ett slags kollage) som syftar till att spegla henne som person, intressen, klädstil, egenskaper med mera. Inom inredningsbranchen är det ganska vanligt att man arbetar med moodboards för att få en riktning för projektet som t e x färgkombinationer, stilar, känsla,  detaljer med mera.

 

 Vardagsrummet:

Min kund behöver ha hjälp med sitt vardagsrum. Där behöver hon en lösning för att kunna studera och förvara böcker och dylikt, ha plats för att skapa sina tavlor och ha en bra lösning för att kunna umgås med mycket vänner.

Jag började med att göra en moodboard över vardagsrummet, vilken känsla ska vardagsrummet förmedla?Vilka möbler/möbellösningar kan ligga till grund för inspiration. Vilka aktiviteter behöver vardagsrummet fylla?

Jag valde att inreda balkongen också och den redovisas för sig längre ner.

Nästa steg är att rita upp en planritning i skala 1:20. Alla väggar i lägenheter ritas men jag inredde bara de rum som min kunde behöver ha hjälp med. Här har jag målat in vägghyllor med skrivbord under längs vänstra väggen. En del av skrivbordet går att dra ut för att få en större yta när ”Ida” ska måla tavlor. Jag har också ritat in en stor hörnsoffa och ett par sittpallar så att det finns gått om utrymme att ta hem vänner och kanske se på film och umgås.

En planritning syftar till att se dispositionen i rummet och ge ett översiktlig bild över rummen och inredningen.

För att fokusera ytterligare gjorde jag sedan en elevation (tvådimentionell skiss) över min skrivbordslösning i vardagsrummet. Här har jag också inrett hyllorna med olika förvaringslösningar utifrån min kunds behov. Här syns också den extra skiva som finns under skrivbordet. En stol på hjul för att ytterligare ge flexibilitet.  Detta ger ytterligare ett känsla av hur det skulle kunna se ut när det är klart.

Nästa steg är att göra lösningen tredimentionell för att verkligen förmedla hur lösningen ser ut i rummet. Här har jag gjort en perspektivritning med enpunktperspektiv i skala 1:50. Här har jag plockat in delarna från elevationen men gjort ett djup och applicerat de färger som tidigare presenterats på moodboarden över vardagsrummet (tyvärr blir inte färgåtergivningen korrekt när man har en förpackning akvarellpennor att använda och hämtat snygga färgkombinationer från nätet men tanken är att  förmedla känslan och ungefär hur det ska se ut). Här ser man tydligt alla hyllorna och den utdragbara skivan som ”Ida” kan använda när hon skapar.

 

Balkongen:

 

Även här startade jag med en moodboard över balkongen. Vilka aktiviteter ska rymmas?Vilka färger ska den gå i?Vilka möbler detaljer kan finnas med?Givetvis kommer ”Idas” favoritfåtölj med här som beskrevs redan i inledningen. Eftersom hon har en fåtölj på balkongen så har jag valt att göra den inglasad.

En moodboard behöver inte vara exakt. En bild på en soffa innebär inte att det måste vara just en sådan soffa som ska vara med i inredningen det kan te x vara formen, färgen, materialet som är det man vill förmedla. En moodboard och skisserna presenteras alltid med en muntlig redovisning så att detta framgår.

Här har jag gjort en perspektivskiss i skala 1:50 över balkongen och så som jag tänker att den ska se ut och inredas. Ett par utfällbara stolar på väggen för besökare är ju bara ett måste för den här tjejen:).

 

Belysning:

I inredningssammanhang är belysning otroligt viktigt. Den har olika funktioner allt från att skapa stämning till att vara riktat mot något specifikt som kräver mycket ljus. Det finns också en del regler om hur ljus ska sitta, vilka avstånd med mera.

Över mitt vardagsrumsprojekt valde jag att göra en separat moodboard för lamporna i de båda rummen (även om den observante såg att den var med på den förra moodboarden också) för att ge dem den plats de behöver. Jag placerade in olika ljuskällor som golvlampor, riktade lampor, taklampor och ledbelysning för att täcka behoven i så stor utsträckning som möjligt. Moodboarden visar typ av lampa (vägg, tak, golv), i vilka sammanhang i rummet de ska vara osv.

Här har jag satt ut ljuskällorna på en planritningen. Genom att lägga ett overheadblad över och markera ut ljuskällorna så ser man hur ljuset är tänkt att placeras i rummen. Jag placerade många ljuskällor i närheten av skrivbordet eftersom där är en plats som kräver mycket ljus för att kunna studera, måla osv.  Som inte går att se på ritningen är att det  finns en LED-list under nedersta hyllan för att lysa upp skrivbordet i bakkant för att ytterligare lysa upp. Jag placerade också en golvlampa på balkongen, självklart en sådan golvlampa som är gjord för utomhusbruk.

Eftersom detta var ett övningsprojekt fick alla ljuskällor samma utseende på skissen. I verkligheten finns det olika beteckningar för olika typer av ljuskällor för att du lätt ska se om det är en tak eller golvlampa som är avsedd.

 

Det är var lite av vad vi gör om dagarna i skolan

Kul att du kikade in!

/Jeanette

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>